Condiţii mai bune de învăţare pentru minorii din penitenciarul Goian

120744
Instituția care implementeaza: PNUD
2014 - 2015
Localităţi: mun. Chisinau
Denumirea proiectului

Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru re-socializare şi angajare în câmpul muncii după liberare

Descrierea proiectului

În fiecare an, zeci de minori comit infracţiuni pentru care ajung să fie condamnaţi. Cei mai mulţi – pentru furturi şi tâlhării, unii pentru infracţiuni mai grave. Privarea de libertate la o vârstă atât de fragedă îi face să fie mai puţin sociabili şi de cele mai multe ori împiedică integrarea în societate după ispăşirea pedepsei.

Unul din penitenciarele pentru minori din Moldova se află în satul Goian, comuna Ciorescu. Acolo îşi ispăşesc pedeapsa tineri cu vârsta între 15 şi 18 ani. Pentru a le ajuta să-şi găsească un loc în societate şi să-şi poată asigura existenţa, instituţia are parteneriate cu şcoli profesionale, ceea ce le permite tinerilor să înveţe o meserie în perioada detenţiei.

Recent, cu suportul financiar din partea Guvernului României, în cadrul proiectului „Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru re-socializare şi angajare în câmpul muncii după liberare”, au fost total renovate şi dotate cu echipament atelierele din penitenciarul Goian. Acestea vor fi folosite pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități de terapie ocupațională, cum ar fi ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

Anterior, tot cu sprijinul României, biblioteca penitenciarului a fost dotată cu cărți de literatură artistică și de specialitate.

De asemenea, experți români au instruit angajații penitenciarului cum să dezvolte și să aplice programe de schimbare de comportament, cu un accent special pe două tehnici: gestionarea furiei, reducerea violenței și interviul motivațional.

Programele de instruire vocaţională îi ajută pe minori să se dezvolte pe plan personal şi social, astfel încât aceşti tineri să-şi poată asuma responsabilitatea propriei vieţi, să trăiască cu demnitate fără a se mai întoarce după gratii. Activităţile de instruire contribuie la gestionarea corectă a timpului petrecut în detenţie şi la reintegrarea în societate a tinerilor deţinuţi. La momentul inaugurării atelierelor, în penitenciarul din Goian îşi ispăşeau pedeapsa 29 de tineri.

Proiectul este implementat în cadrul programului PNUD „Suport pentru reforma sectorului justiției în Moldova”, fiind axat pe sporirea capacităților profesionale ale angajaților penitenciarului din Goian pentru interacţionarea dinamică cu minorii și pe oferirea accesului la formare profesională calitativă pentru toţi minorii în detenție.