Crearea Centrului de dezvoltare a carierei SYSLAB din Comrat

80000 GBP
Instituția care implementeaza: Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova
01.09.2014 - 31.07.2015
Localităţi: Comrat
Denumirea proiectului

Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Comrat

Descrierea proiectului

Lipsa locurilor de muncă îi face pe mulţi din cetăţenii Republicii Moldova să plece peste hotare. Cele mai afectate de migraţie rămân a fi totuşi zonele rurale. În Găgăuzia, de exemplu, rata şomajului a constituit în 2014, peste 7%, în timp ce media pe ţară este de circa 5%.

Cu scopul de a stimula crearea locurilor de muncă în Găgăuzia şi a ajuta persoanele să se angajeze în Moldova, Marea Britanie a finanţat cu 80 de mii de lire sterline deschiderea la Comrat a unui Centru de dezvoltare a carierei – SYSLAB.

În Centrul SYSLAB din Comrat în fiecare an, circa 70 de persoane vor primi servicii gratuite de consultanţă şi training. Ei vor fi ajutaţi la scrierea CV-ului, pregătirea pentru interviul de angajare, căutarea unui loc de muncă şi chiar cum ar putea să-şi deschidă o afacere.

Acest lucru va consolida dezvoltarea economică regională, incluziunea socială și va preveni ulterior exodul de creiere, în același timp creând un mediu favorabil pentru consolidarea pieței naționale a muncii.

Centrul SYSLAB deschis la Comrat este al cincilea Centru de dezvoltare al carierei din Moldova, care va instrui și ajuta șomerii, absolvenții calificați și migranții reveniți acasă în obținerea unui loc de muncă în Moldova.

Din anul 2013 și până în prezent, Centre de excelență în carieră au fost deschise la Chișinău, Cahul, Rezina și Bălți. Conform statisticilor, 80% din persoanele care s-au adresat la SYSLAB au fost angajate în câmpul muncii.