„Economia verde” în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova

23000 EUR
Instituția care implementeaza:
2013
Localităţi: Boşcana
Descrierea proiectului

Moldova este o ţară preponderent agrară, în care circa 70% din cetăţeni locuiesc în mediul rural. Cu toate acestea, doar 30% din moldovenii apţi de muncă activează în domeniul agricol.

Pentru a încuraja dezvoltarea antreprenoriatului autohton, Polonia oferă agricultorilor din Moldova granturi mici pentru ca aceştia să-şi poată înfiinţa o afacere. În total, guvernul polonez a finanţat 177 de proiecte în domeniul agricol şi cel al dezvoltării rurale în Moldova, în valoare de 6,89 milioane de euro.

Din bani polonezi a fost deschisă şi o uscătorie solară în satul Boşcana, raionul Criuleni. Sistemul permite uscarea ecologică a fructelor, a legumelor şi ierburilor doar cu ajutorul energiei solare. Proprietarul uscătoriei exportă pe piaţa europeană prune, mere şi caise uscate, prelucrate şi ambalate modern. Investiţia a costat 23 de mii de euro. Antreprenorul deţine şi o livadă de mere, amenajarea căreia a fost făcută, de asemenea, cu ajutor financiar din partea Poloniei.

Prin promovarea antreprenoriatului rural, produsele autohtone sunt valorificate atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Astfel, oamenii sunt încurajaţi să lucreze acasă, fără a fi nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unui câştig.

În decembrie 2014, Polonia a mai lansat un program de asistenţă pentru fermierii din Moldova, în valoare de 100 milioane de euro. Prin acest program, agricultorii pot beneficia de credite cu o rată a dobânzii avantajoasă, ce vor fi acordate pentru cel mult 12 ani.