Eficienţă energetică prin renovarea clădirilor publice din satele din nordul Moldovei

7000000 EUR
Instituția care implementeaza: Banca pentru dezvoltare a Germaniei KfW, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM)
2012 - 2016
Localităţi: Donduşeni
Denumirea proiectului

Infrastructură socială şi eficienţă energetică

Descrierea proiectului

În ultimii 15 ani, numărul populaţiei din satele din Moldova a scăzut mult din cauza migraţiei. Populaţia aptă de muncă pleacă fie la oraş, fie peste hotare în căutarea de oportunităţi şi o viaţă mai bună. În majoritatea satelor nivelul de trai este scăzut, iar banii care vin de la bugetul de stat sunt puţini şi ajung doar pentru reparaţii cosmetice a obiectivelor sociale.

Ani de zile infrastructura din localităţi au fost ignorată, iar acum, pentru funcţionarea normală a şcolilor, grădiniţelor, spitalelor şi a altor instituţii publice din sate, este nevoie de investiţii foarte mari. Din cauza că aceste clădiri sunt vechi, majoritatea fiind construite în perioada sovietică, pentru întreţinerea lor se iroseşte multă energie şi bani. Sistemele de încălzire, electricitate şi alimentare cu apă sunt învechite şi ineficiente, iar clădirile nu sunt izolate adecvat.

Pentru a rezolva aceste probleme, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, cu suportul donatorilor externi, oferă granturi şi ajută la renovarea sau reparaţia clădirilor sociale din sate. Suma grantului pentru un proiect nu depăşeşte 75 de mii de euro, iar una din condiţii este ca şi cetăţenii să contribuie (cu cca 15%).

Guvernul Federal al Germaniei, prin intermediul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică” a oferit 7 milioane de euro pentru renovarea clădirilor sociale din 10 localităţi din nordul Moldovei, astfel încât acestea să corespundă standardelor de eficienţă energetică.

Astfel, din 2012 au fost realizate 89 de proiecte în localităţi din raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani, Soroca şi Călăraşi. Au fost renovate 57 de şcoli şi grădiniţe, 13 sisteme de alimentare cu apă, 11 drumuri şi 3 spitale.

Lucrările în şcoli, grădiniţe şi alte instituţii educative au inclus renovarea acoperişurilor (peste 25000 m2), schimbarea uşilor şi a geamurilor (cca 9000 m2), reparaţia plafoanelor, podelelor şi a pereţilor (peste 34 mii de m2) , instalarea boilerelor pe bază de biomasă şi a sistemelor de încălzire, reparaţia blocurilor sanitare, inclusiv reparaţii ale sistemului de canalizare.

În unele localităţi au fost renovate sau construite sisteme de aprovizionare cu apă şi canalizare (inclusiv peste 64 de mii de metri de conducte de apă), au fost reconstruite drumuri locale (peste 29 de mii m2) şi trotuare, a fost construite reţele de iluminare stradală (16 mii de metri de reţele electrice).

Pe parcursul proiectului, pentru diferite tipuri de lucrări, au fost asigurate cu un loc de muncă în jur de 2200 de persoane, pe o perioadă între 2 şi 8 luni fiecare. În rezultatul activităţilor, s-a îmbunătăţit calitatea vieţii a peste 62 de mii de persoane din comunităţile rurale. Totodată, proiectul a contribuit şi la fortificarea societăţii civile din localităţi, iar oamenii au devenit mai conştienţi de importanţa eficienţei consumului de energie.