Energie şi Biomasă în Moldova

Instituția care implementeaza:
2011-2014; 2015-2017
Localităţi: Javgur
Denumirea proiectului

Energie şi Biomasă în Moldova

Descrierea proiectului

Deşi Moldova are surse de energie regenerabilă, ţara importă circa 95% din necesarul energetic. Biomasa este una din aceste surse şi poate acoperi a 5-a parte din consumul anual de energie din Moldova. Faţă de încălzirea cu gaze naturale, cea pe bază de biomasă este de 2 ori mai ieftină şi nu poluează mediul.

În perioada 2011-2014, Uniunea Europeană a implementat în Moldova Proiectul Energie şi Biomasă, care prevede instalarea sistemelor de încălzire pe bază de biomasă în mai multe instituţii publice din zonele rurale. Un astfel de sistem de încălzire a fost instalat şi în gimnaziul din comuna Javgur, raionul Cimişlia. Acum, cei 180 de elevi din şcoală învaţă în condiţii confortabile și pe timp de iarnă.

Bugetul total al proiectului a constituit 14 milioane de euro, cu o co-finanţare din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD) de 560 mii de euro.

În total, în satele Moldovei au fost instalate 144 de sisteme de încălzire pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe şi centre comunitare. Datorită proiectului, au fost create peste 350 de noi locuri de muncă noi, iar circa 90 de mii de persoane din zonele rurale ale Moldovei se încălzesc pe timp de iarnă mai ieftin şi mai sigur.

În martie 2015, proiectul a fost extins pentru încă 3 ani. La prima etapă a proiectului, în 29 de clădiri publice din sudul Moldovei vor fi instalate 80 de centrale termice pe bază de bioenergie şi colectoare solare.