Instalarea rampelor în clădiri cu menire socială

Instituția care implementeaza:
01.10.2014 - 31.11.2014
Localităţi: Căuşeni
Denumirea proiectului

Susţinerea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități

Descrierea proiectului

În lipsa unei infrastructuri adecvate, în Republica Moldova multe persoane cu dizabilități nu-și pot exercita dreptul la vot. În acest context, Comisia Electorală Centrală a solicitat de la comunitatea internațională sprijin în amenajarea secțiilor de votare cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Una din ţările care a răspuns solicitării este Marea Britanie, un stat cu tradiții vechi în domeniul incluziunii sociale, în care accesul în clădiri cu menire socială, cum ar fi școli, biblioteci, universităţi, spitale sau primării a fost asigurat de-a lungul timpului.

Ambasada Marii Britanii la Chișinău a oferit suport financiar pentru producția și instalarea a 30 de rampe metalice, fiecare având câte 1,5 m lungime. Cu rampe au fost amenajate o serie de clădiri sociale (școli, case de cultură, grădinițe, etc.) din 14 localități ale raionului Căușeni. Clădirile cu menire socială au fost identificate împreună cu CEC în calitate de secții de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Prin dezvoltarea infrastructurii acestor clădiri, Marea Britanie a asigurat nu numai dreptul la vot al tuturor persoanelor cu mobilitate redusă din Căuşeni, dar şi le-a oferit acestora posibilitatea de a participa la organizarea procesului electoral în calitate de reprezentanți publici locali. În același timp, clădirile sociale fiind atent selectate, vor putea fi utilizate pe termen lung, şi după alegeri, de către persoanele cu nevoi speciale.

Beneficiari ai proiectului sunt persoanele cu nevoie speciale din cele 14 localităţi, instituţiile publice din raion, iar indirect, părinții cu cărucioare pentru copii şi persoanele în vârstă.