Mașini de pompieri dotate cu utilaj modern în Moldova

16200 GBP
Instituția care implementeaza:
01.04.2014 - 31.05.2015
Localităţi: Chisinau
Denumirea proiectului

Dezvoltarea capacității serviciului de pompieri din Republica Moldova

Descrierea proiectului

În Moldova pompierii se bucură de un nivel înalt de încredere din partea populației. Ei salvează oameni şi bunuri în fiecare zi, în multe cazuri punându-şi viaţa în pericol. Pe lângă stingerea incendiilor, pompierii intervin în multe alte situaţii excepţionale, printre care şi descarcerarea în cazurile de accidente rutiere.

Pentru a creşte nivelul de pregătire al angajaţilor Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Republicii Moldova, Marea Britanie, împreună cu două organizații britanice de caritate au realizat un proiect comun.

În cadrul proiectului au fost oferite 4 mașini de pompieri, complet dotate cu echipament de descarcerare și acordarea primului ajutor, costul cărora este de circa 80.000 euro. Maşinile de intervenţie au fost repartizate către unităţile de salvatori şi pompieri din Ialoveni, Sângerei, Chişinău şi Floreşti.

Pe lângă donație, proiectul presupune şi instruirea pe o durată de trei săptămâni a 60 de pompieri  din Chișinău, Ialoveni, Bălți, Florești, Cahul și Comrat de către specialişti englezi. Instruirea include specializarea în lucrările de descarcerare și acordare a primului ajutor, iar autospecialele vor fi testate și antrenate în exerciții practice.

Doar în Ialoveni, în toamna anului 2014, au fost salvate 7 persoane implicate în accidente rutiere, care au avut nevoie de descarcerare. Conform pompierilor, acest lucru nu ar fi fost posibil fără echipamentul mașinilor donate în cadrul proiectului.