Programul pentru Dezvoltarea Companiilor de Apă şi Canalizare în Republica Moldova

31500000 EUR
Instituția care implementeaza:
01.11.2010 - 31.11.2015
Localităţi: Ceadîr-Lunga
Denumirea proiectului

Programul pentru Dezvoltarea Companiilor de Apă şi Canalizare în Republica Moldova

Descrierea proiectului

Ani la rând locuitorii din Ceadîr-Lunga erau nevoiţi să care apă de la fântână pentru necesităţile gospodăriei. La sisteme sanitare în casă nici nu visau.

Din noiembrie 2014, locuitorii din satele Cazaclia, Tomai, Beşghioz şi Baurci din raionul Ceadîr-Lunga au apă la robinet, iar cei din oraşul Ceadîr-Lunga au acces şi la sistemul de canalizare. Calitatea vieţii a peste 63.400 de locuitori ai acestei regiuni s-a îmbunătăţit datorită unui proiect finanţat de europeni.

Pentru lucrările de construcţie a sistemului nou de aprovizionare cu apă şi a celui de canalizare din raionul Ceadîr-Lunga au fost alocate 7,5 milioane euro din partea BERD, dintre care 5 milioane în calitate de grant, iar 2,5 – credit în condiţii foarte bune. Ceadîr-Lunga este unul din cele 6 raioane ale Moldovei  incluse în program, alături de Leova, Orhei, Hînceşti, Soroca, Floreşti şi alte 30 de sate din centrul ţării.

Banii proiectului au fost investiţi în proiectarea şi construcţia sistemelor noi şi cumpărarea utilajului modern. Acesta asigură o presiune normală a apei şi livrarea ei fără întreruperi. Conform calculelor, utilajul modern, în special pompele noi, consumă cu 15-20% mai puţină energie, ceea ce asigură şi cheltuieli mai scăzute de întreţinere.

Costul total al programului este de 31,5 milioane euro, din care câte 10 milioane au fost oferite de BERD și BEI, 10 milioane de euro alocate de Uniunea Europeană, plus 1,5 milioane euro asistență tehnică din alte surse.