Promovarea antreprenoriatului în localităţile din nordul Moldovei

Instituția care implementeaza: Centre for Pure Development Estonia, Incubatorul de Afaceri din Soroca, Moldova
01.08.2014 - 01.06.2015
Localităţi: Soroca
Denumirea proiectului

Promovarea antreprenoriatului în zonele rurale din Moldova

Descrierea proiectului

O mare parte din tinerii din Moldova, deşi au studii şi abilităţi, decid să plece la muncă peste hotare. Ei îşi doresc să aibă salarii şi condiţii mai bune de trai în comunităţi mai dezvoltate. Puţini din ei revin acasă, iar numărul celor care investesc într-o afacere banii câştigaţi acolo este foarte mic.

Pentru a încuraja tinerii să-şi deschidă propria afacere şi să o dezvolte, în Soroca a fost organizat un program de mentorat şi training. Scopul proiectului este să inspire tinerii din zonele rurale să privească antreprenoriatul ca pe o alternativă a statutului de angajat şi a migraţiei.

În proiect au fost implicaţi peste 60 de tineri din zona de nord a Moldovei, din raioanele Soroca, Floreşti, Drochia şi Donduşeni. Timp de 4 luni ei au fost instruiţi şi ghidaţi de către mentori, au generat peste 20 de idei de business rural, iar o parte din ei chiar au deschis afaceri.

Ideea care stă la bază este că afacerile create în regiuni, prin serviciile şi produsele pe care le oferă, în primul rând, rezolvă o problemă a localităţii. Antreprenorului afacerea îi aduce profit şi creşterea nivelului de trai al său şi al familiei sale. Pentru comunităţi, o afacere prosperă înseamnă mai multe locuri de muncă acasă şi impozite achitate în buget, ceea ce duce la dezvoltarea acestora.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul de Externe al Estoniei prin Fondul de Dezvoltare şi Ajutor Umanitar şi implementat de Centre for Pure Development (Estonia) şi Incubatorul de Afaceri din Soroca (Moldova).

Conform strategiei de dezvoltare şi cooperare a Estoniei, Moldova este una din ţările partenere prioritare pentru Estonia. Pe lângă dezvoltarea antreprenoriatului rural, Estonia finanţează în Moldova proiecte în domeniul educaţiei, buna guvernare, consolidarea democraţiei, dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.