Reconstrucția sistemului de iluminare stradală din satul Ustia, raionul Dubăsari

10600000 EUR
Instituția care implementeaza: PNUD
01.09.2013 - 31.01.2014
Localităţi: Ustia
Denumirea proiectului

Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, prin reconstrucția sistemului de iluminare stradală din satul Ustia, raionul Dubăsari

Descrierea proiectului

De la începutul anului curent, după o pauză de 20 de ani, cei aproximativ 3200 de locuitori ai satului Ustia se bucură de un sistem econom şi modern de iluminare stradală.

Sistemul de iluminare stradală din satul Ustia, cu o lungime de 14 km, a fost construit în 2013, cu asistența financiară a Uniunii Europene şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Costul lucrărilor de construcție este de circa 2 milioane de lei.

O dată cu lansarea proiectului de iluminare stradală, în localitate a scăzut de două ori nivelul de criminalitate, iar sătenii se pot deplasa în siguranță și pe timp de noapte. Noul sistem de iluminare publică este bazat pe tehnologii eficiente energetic, ceea ce micşorează costul mediu lunar per gospodărie.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a fost implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane de euro, dintre care Uniunea Europeană a acordat 9,5 milioane, iar PNUD 1,1 milioane. În cadrul programului au fost reconstruite 41 de obiecte de infrastructură socială, printre care școli, grădinițe, centre medicale şi drumuri.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” susţine financiar și tehnic realizarea activităților comune ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului în astfel de domenii precum dezvoltarea afacerilor, a societății civile, ocrotirea sănătății și protecția mediului ambiant.