SMURD - în slujba omului aflat în situații critice

2000000 EUR
Instituția care implementeaza:
2012-2013; 2014-2015
Localităţi: Bălţi
Denumirea proiectului

Dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) în Republica Moldova

Descrierea proiectului

Anual, în Moldova mor în accidente rutiere peste 300 de persoane, iar alte circa 3000 sunt traumatizate. Deseori, viaţa unui om depinde de asistența medicală de urgență, care i se acordă la locul accidentului.

În România această problemă a fost rezolvată odată cu crearea, cu 25 de ani în urmă, a unui nou serviciu public – SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Plecând de la o structură voluntară, formată dintr-un singur echipaj, SMURD a ajuns acum un serviciu profesionist, cu circa 4000 de pompieri paramedici, medici și asistenţi medicali, dotat cu tehnică medicală de ultimă generaţie.

În anul 2011, Guvernul României a decis să finanțeze crearea în Republica Moldova a unui centru pilot SMURD la Bălți. Primul centru SMURD din Moldova și-a început activitatea la 1 septembrie 2014.

România a contribuit la dotarea tehnică a acestui centru, donând 5 ambulanţe moderne, în valoare de circa 2 milioane de euro. Maşinile sunt dotate cu un sistem video prin intermediul căruia medicii pot supraveghea starea pacientului până când acesta este transportat la spital. De asemenea, 24 de pompieri din Moldova au urmat cursuri de paramedicină în România, la Iaşi şi Târgu Mureş.

Echipajele SMURD vin în ajutorul oamenilor care au de suferit în urma situațiilor excepționale și au nevoie de ajutor medical în teren. În doar nouă luni de activitate, echipajele SMURD de la Bălți au intervenit în mai mult de 2000 de cazuri.