Suport pentru reformele din sectorul justiției

60000000 EUR
Instituția care implementeaza:
2011 - 2016
Localităţi: Republica Moldova
Descrierea proiectului

Reforma justiției este una dintre prioritățile-cheie ale cooperării între Uniunea Europeană şi Moldova. După adoptarea în 2011 a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016, instituţii internaţionale şi europene s-au implicat financiar la implementarea acesteia.

În 2013, Uniunea Europeană a lansat Programul „Suport pentru reformele din sectorul justiției" în cadrul căruia s-a angajat să aloce 60 de milioane de euro pentru implementarea reformei. Banii vor oferiţi în tranşe, primele 2 părţi, de 15 milioane de euro şi respectiv, 13,2 fiind deja transferate.

O altă instituţie care susţine reformarea justiţiei în Moldova este Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). O parte importantă din contribuţia financiară alocată a venit din partea Italiei, bani care au fost direcţionaţi spre activităţi de training a experţilor juridici.

Până în prezent, s-a reușit adoptarea pachetului de legi anticorupție, care conține condiții mai dure de angajare, evaluare și promovare a judecătorilor. Magistrații nu se mai bucură de imunitate. Ei riscă dosare penale și confiscarea extinsă a averii dacă sunt bănuiți de corupție, îmbogățire ilicită și alte infracțiuni.

De asemenea, mai mult de jumătate din instanțele de judecată au fost reparate capital, după standarde europene. Au fost lansate servicii electronice în justiție, care sunt mai rapide, mai ieftine și exclud contactul direct cu funcționarul, factori care reduc la maxim corupția în sistemul public.