Tehnologii inovatoare la fabrica de lactate din Brăviceni

61609 EUR
Instituția care implementeaza:
01.09.2010 - 31.12.2010
Localităţi: Brăviceni
Denumirea proiectului

Creşterea volumului procesării de lapte în contextul dezvoltării rurale – „Satul Prosper”

Descrierea proiectului

În mediul rural din Moldova problema lipsei locurilor de muncă duce la migrația masivă a oamenilor peste hotare. Simultan, mii de fermieri întâmpină permanent dificultăţi în realizarea producției proprii. Din acest motiv, dispare treptat motivaţia lor de a continua lucrul în domeniu.

Fabrica de lapte Bravi-Lacta din satul Brăviceni (Orhei) asigură cu locuri de muncă sătenii şi în acelaşi timp, oferă fermierilor locali posibilitatea de a-şi vinde laptele. Pentru a dezvolta industria în satul Brăviceni şi a crește volumul de lapte procesat, în 2010 fabrica a beneficiat de investiţii importante din partea Poloniei.

Valoarea proiectului este de 61.609 euro. Din acești bani fabrica a fost echipată cu utilaj și echipamente pentru producția de brânză procesată şi ambalarea produselor lactate. Au fost construite un depozit frigorific, un congelator şi un laborator modern pentru controlul calității.

La fabrică a fost implementată o tehnologie inovatoare de congelare și de stocare a cașului. Ca urmare, indiferent de aprovizionarea în sezonul de primăvară-vară, achiziția de lapte de la fermierii individuali se face permanent. În plus, în fabrică s-au instalat panouri solare pentru a furniza apă caldă în scopuri tehnologice.

Principalii beneficiari sunt locuitorii satului, pentru care au fost create noi locuri de muncă, circa 400 de fermieri din regiune, de la care este cumpărat laptele și consumatorii, care au acces la produse calitative.