Un mediu prietenos copiilor în grădinițele din Moldova

20000000 EUR
Instituția care implementeaza:
2014-2016
Localităţi: Republica Moldova
Denumirea proiectului

Program de asistență tehnică și financiară pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova

Descrierea proiectului

În Moldova sunt peste 1400 de grădiniţe, multe din ele fiind construite încă în perioada sovietică. Majoritatea nu au fost reparate de mulţi ani, au mobilier vechi sau nu dispun de materiale didactice necesare. 

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor din grădiniţele moldoveneşti, România a oferit un grant de 20 milioane de euro. Banii sunt folosiţi pentru renovarea capitală a instituţiilor, dotarea cu mobilier nou, cu jucării şi materiale didactice. În total, proiectul prevede renovarea a 797 de grădiniţe din 32 de raioane ale ţării. Deocamdată au fost reparate integral 139 de grădiniţe, iar alte 658 sunt în proces de renovare.

Lucrările de reparaţie presupun schimbarea acoperişurilor, uşilor şi ferestrelor, reabilitarea sistemelor de încălzire, aprovizionarea cu apă şi canalizare, dotarea cu mobilier nou, precum şi amenajarea terenurilor de joacă. În noiembrie 2014, a fost dată în exploatare grădiniţa „Andrieş” din satul Porumbeşti, raionul Cantemir, a cărei reparaţie a fost făcută din banii alocaţi de Guvernul României. Grădiniţa a fost construită din temelie, iar acum 60 de copii învaţă şi se joacă în condiţii bune, moderne.

O grădiniţă bine dotată dezvoltă creativitatea copiilor, le oferă condiţii sigure pentru sănătate şi un mediu interesant de învăţare şi joacă. Părinţii pot sta liniştiţi, ştiind că copilul lor se află în siguranţă şi are jucăriile şi manualele necesare pentru dezvoltarea sa.